Stijgende bouwkosten in een nieuwe woningmarkt

Door op 1 Augustus 2024

In de afgelopen jaren zagen we een aanzienlijke verandering op de woningmarkt van Barendrecht en omstreken. De forse stijging van huizenprijzen werd vooral veroorzaakt door stijgende bouwkosten. Die hadden niet alleen effect op nieuwbouwprojecten maar ook op de hele woningmarkt in onze regio. Onze makelaar Maxelle Quint legt uit wat dat kan betekenen voor uw woonplannen.

Kosten stijgen

Maxelle: “De bouwsector in Nederland, en dus ook in onze regio, wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen. De prijzen van bouwmaterialen zijn de laatste jaren fors gestegen. Hout, staal en beton zijn duurder geworden, wat direct doorwerkt in de totale bouwkosten. Daarnaast kampt de sector met een tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten, wat leidt tot hogere loonkosten. Ook strengere duurzaamheidseisen en energieprestatienormen dragen bij aan de kostenstijging.”

Projecten vertragen

“In Barendrecht en omliggende gemeenten zien we dat verschillende nieuwbouwprojecten vertraging oplopen of zelfs worden geannuleerd. Ontwikkelaars hebben moeite om projecten financieel haalbaar te maken binnen de oorspronkelijke budgetten. Dit leidt tot een verminderd aanbod van nieuwe woningen, terwijl de vraag onverminderd hoog blijft.”

Druk neemt toe

“De stijgende bouwkosten hebben ook invloed op de bestaande woningmarkt in Barendrecht. Door het beperkte aanbod van nieuwbouwwoningen neemt de druk op de bestaande woningvoorraad toe. We zien dat de prijzen van bestaande woningen hierdoor verder stijgen. Vooral starters en middeninkomens ondervinden hier de gevolgen van, aangezien het voor hen steeds moeilijker wordt om een betaalbare woning te vinden.”

Verbeteren vs verhuizen

“Een interessante ontwikkeling is de toenemende focus op renovatie en verduurzaming van bestaande woningen. Huiseigenaren kiezen er vaker voor om hun huidige woning te verbeteren in plaats van te verhuizen naar een nieuwbouwwoning. Dit biedt kansen voor lokale aannemers en specialisten in duurzame woningverbetering.”

Creatieve oplossingen

“In onze regio worden verschillende initiatieven ontplooid om de woningmarkt toegankelijk te houden. Er wordt gekeken naar innovatieve bouwmethoden, zoals modulair bouwen, om kosten te drukken. Ook zijn er gesprekken gaande tussen lokale overheden en projectontwikkelaars om te zoeken naar creatieve oplossingen voor betaalbare woningbouw.”

Realistische verwachtingen

“Als makelaar adviseer ik potentiële kopers om realistisch te zijn in hun verwachtingen. De huidige markt vraagt om flexibiliteit en soms compromissen. Voor verkopers is het belangrijk om zich bewust te zijn van de waarde van hun woning in deze veranderende markt. Een goed onderhouden en duurzame woning kan een sterke positie innemen in het huidige aanbod.”

Aantrekkelijk wonen

“Hoewel de stijgende bouwkosten een uitdaging vormen, blijft Barendrecht een aantrekkelijke woonlocatie. De nabijheid van Rotterdam, goede voorzieningen en het groene karakter van de gemeente blijven belangrijke pluspunten. We verwachten dat de woningmarkt zich op termijn zal aanpassen aan de nieuwe realiteit, mogelijk met meer focus op duurzame en energie-efficiënte woningen.”

Naar verwachting zullen de bouwkosten in de komende jaren hoog blijven, wat een blijvende uitdaging vormt voor de nieuwbouwmarkt. Maar met de juiste beleidsmaatregelen en innovatieve bouwoplossingen kan de markt zich stabiliseren en kunnen er meer betaalbare woningen beschikbaar komen. Wilt u weten wat dat betekent voor uw woonplannen in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Maxelle Quint. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten en uw kansen op de woningmarkt.

Lees ook:
Actuele woningmarktcijfers Barendrecht Q1 2024
Woningmarkt 2024: dit staat ons te wachten
Steeds meer huurwoningen in de verkoop
6 redenen om een huis te kopen met een aankoopmakelaar
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Maxelle Quint . In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven